Cum să activezi și să folosești Apple Watch Fall Detection

Apple Watch Series 4 a adus o nouă funcție de detectare a unei căderi, activată automat dacă ai peste 65 de ani. În cazul în care rămâi imobilizat sau nu te miști pentru un minut ca urmare a unei căderi pe gheață, de exemplu, ceasul trimite un apel către serviciile de urgență, acțiune care îți poate salva viața. De asemenea, contactele tale salvate în lista pentru urgențe vor primi mesaje de alertă. Urmează pașii din acest tutorial pentru a afla cum să utilizezi Apple Watch Fall Detection.

apple watch adaugat intr-o poza cu o bicicleta si un om cazut

Cu noul accelerometru și cu giroscopul îmbunătățit, Apple Watch Series 4 poate detecta dacă ai căzut. Atunci când se produce un incident de acest gen, o alertă de cădere se trimite automat. Poți iniția cu ușurință un apel către serviciile de urgență sau poți respinge alerta. Dacă nu răspunzi după 60 de secunde, apelul de urgență va fi trimis automat și un mesaj cu locația ta fi trimis contactelor tale din lista de urgență.

persoana care explica cazaturile fall, trip, slip pe fundal negru

Pentru a putea utiliza această funcție trebuie să ai următoarea configurație:

  • Apple Watch Series 4 sau o versiune mai nouă.
  • watchOS 5 sau o versiune mai nouă.
  • Wrist detection trebuie să fie activat.

Deoarece Fall Detection necesită mai mulți senzori sensibili la accelerometru și giroscop, funcția este exclusivă pentru ceasurile din seria 4. Senzorii de giroscop și accelerometru din Apple Watch Series 4 sunt capabili să detecteze de două ori mai rapid intervalul dinamic față de modelele anterioare și până la 32 forță G.

Conectat cu cipul rapid Apple S4, ceasul tău seria 4 poate citi datele de mișcare de până la opt ori mai rapid decât modelele mai vechi, ceea ce îi permite să realizeze detectarea căderilor. Datele de la acești senzori sunt alimentate de algoritmul de învățare automată Apple pentru a analiza traiectoria încheieturii, accelerarea impactului și pentru a determina dacă a avut loc o cădere dură.

ecran emergency sos pe iphone

Detectarea căderii Apple Watch poate fi activată manual oricând:

  • Lansează aplicația Watch pe iPhone-ul tău.
  • Selectează tab-ul My Watch.
  • Selectează Emergeny SOS.
  • Glisează întrerupătorul numit Fall Detection în poziția ON.

Cum să folosești Apple Watch fall detection

În cazul unei căzături, ceasul tău va face următoarele acțiuni:

  • Va vibra pentru a te alerta.
  • Va porni o alarmă.
  • Va afișa pe display o alertă de cădere dură.

Alerta oferă trei opțiuni:

  • Emergency SOS : Autoritățile și persoanele salvate în lista ta de urgență sunt alertate și căderea este salvată în aplicația Health.
  • I fell, but I’m OK: Renunți la alertă, anunți ceasul ca ești bine și căderea este salvată în aplicația Health.
  • I did not fall: Renunți la alertă și anunți ceasul că a interpretat greșit situația.

Apăsând „I fell, but I’m OK” sau „I did not fall”, vei opri alerta fără ca serviciile de urgență să fie apelate (bonus: ajută la îmbunătățirea algoritmului de detectare a căderilor în timp).

trei ceasuri apple watch pe fundal negru

Dacă dorești să apelezi serviciile de urgență, glisează butonul Emergency SOS. Dacă în țara unde locuiești există mai multe numere de servicii de urgență, ceasul va apela numărul asociat serviciilor de ambulanță. Ceasul nu va apela automat 112 atât timp cât te deplasezi după o cădere, caz în care va aștepta pur și simplu să răspunzi la alertă.

Aceasta este ordinea lucrurilor care se întâmplă în cazul în care ceasul tău detectează o mișcare slabă, nicio mișcare, sau imobilitate totală timp de 60 după momentul impactului:

  • SOS countdown: Pornește o numărătoare inversă de 15 secunde,
  • Haptic feedback: Ceasul trimite feedback tactil către încheietura mâinii timp de 15 secunde.
  • Sound alert: O alertă începe să sune și să crească în intensitate pentru ca tu sau cineva din jurul tău să o audă.
  • Emergency SOS: Când numărătoarea inversă se oprește, ceasul contactează automat serviciile de urgență. În plus, acesta trimite mesaje cu locația ta către contactele tale din lista de urgență. Acestea vor fi informate că ai căzut și serviciile medicale au fost apelate.

Dacă ceasul începe să apeleze serviciile de urgență, poți totuși să apeși Cancel pentru a anula acțiunea.

În cazul în care ceasul apelează serviciile de urgență, îl poți opri dacă nu mai ai nevoie de îngrijire medicală prin butonul End Call, apoi confirmarea operației prin Yes.