Cum măsori și îmbunătățești somnul cu funcția Bedtime din Clock

Ai dormit bine azi? Sunt șanse destul de mari ca răspunsul să fie nu. Pare incredibil, dar 45% din populație se plânge de un fel de problemă legată de somn. Dacă vrei să dormi mai bine, încearcă funcția Bedtime.

Cu siguranță știi cât de epuizantă poate fi îndeplinirea unei simple sarcini de lucru, dacă nu ai dormit bine. Somnul rău are un impact negativ pe termen scurt asupra atenției, memoriei și abilităților de învățare. Problemele legate de somn sunt, de asemenea, asociate cu probleme semnificative de sănătate, precum obezitatea, diabetul sau sistemul imunitar slăbit.

Ce poți face pentru a-ți îmbunătăți somnul, sănătatea și viața în general? Ce poți face pentru a îmbunătăți cantitatea (da, vorbim despre cele 8 ore atât de des invocate), calitatea și surprinzător, repartizarea somnului. Prin repartizare, avem în vedere două aspecte. Conform studiilor și a cunoștințelor populare, somnul înainte de miezul nopții este mult mai tonic. Iar alt aspect ține de momentul în care te trezești, raportat la ciclul somnului.

Ritmul Somnului

Alarma sună la 7 dimineața: într-o zi, nici măcar nu te poți da jos din pat, dar a doua zi sari de îndată ce o auzi, debordând de energie. Care este motivul? În prima zi, te-ai trezit în mijlocul ciclului de somn. În cea de-a doua, în timpul somnului ușor, în faza de REM.

Faza de REM este stadiul final al ciclului de somn, atunci când începi să visezi și să-ți miști ochii sub pleoape (de aici numele). De asemenea, este timpul optim pentru a te trezi. Simți că te trezești natural, de unul singur.

În fiecare noapte, după ce adormi, treci un somn superficial la somn profund, în mai multe cicluri succesive. Într-un singur ciclu, există patru faze de somn non-REM (fără mișcarea rapidă a ochilor) și o fază de somn REM. Iar fiecare ciclu de somn durează între 70 și 100 de minute, 90 de minute fiind considerate ca durata de ciclu cea mai întâlnită. Ține minte acest număr, deoarece va fi foarte util pentru setarea funcției Bedtime.

Bedtime

Bedtime este un tab din aplicația Clock, care conține tot ce ai nevoie pentru un somn consistent și bun. Are un memento pentru culcare, un ceas deșteptător ușor de personalizat și o funcție de urmărire a somnului. Te ajută să îți termini mai calm ziua, să te „detoxifici” de lumea digitală și să începi o nouă zi mai relaxat. În timpul orelor de odihnă, notificările obișnuite sunt dezactivate și nu mai ești stresat de e-mailurile de serviciu, deoarece nu știi nimic despre ele. Felicitări celor din Cupertino pentru că ne ajută să folosim tehnologia într-un mod sănătos!

Prima dată când stabilești un timp de culcare, aplicația Clock îți pune câteva întrebări pentru a te pregăti. La ce oră trebuie să te trezești, de cât somn ai nevoie și în ce zile dorești să fii trezit. Când introduci durata somnului, trebuie să ai în vedere multiplii de 90 de minute (un ciclu de somn) și o perioadă de aproximativ 8 ore. Prin urmare, 7,5 ore pare a fi o alegere excelentă!

Hai să-i dăm drumul!

  • Deschide aplicația Clock.
  • Apasă tab-ul Bedtime.
  • Apasă Get Started și alege-ți setările.
  • Apasă Save.

După ce ai stabilit un timp de culcare, iPhone-ul îți va reaminti când trebuie să începi să o lași mai moale și să mergi la culcare, iar alarma te va ajuta să te trezești la timpul potrivit.

Personalizează-ți funcția Bedtime

Din ecranul Options, poți alege zilele pentru care dorești ca alarma să fie activă (de exemplu, numai pentru zilele de lucru din timpul săptămânii). Poți, de asemenea, să alegi un Wake Up Sound (sunet deșteptător) și când să fie afișate mementourile pentru orele de somn.

Sunetele deșteptătoare sunt concepute pentru a te trezi mai ușor dintr-un somn liniștit și, de asemenea, au un volum ce poate fi personalizat, independent de volumul principal al iPhone-ului. O caracteristică interesantă este să nu ai nici un sunet de alarmă. De asemenea, poți opri și vibrațiile.

Dacă dorești să dormi, deschide aplicația Clock și apăsați tab-ul Bedtime. În colțul din dreapta sus există o opțiune pentru a activa sau a dezactiva funcția Bedtime, atât pentru alarmă, cât și pentru memento.

Urmărește-ți istoricul somnului

Poți accesa istoricul recent al somnului în tab-ul Bedtime și în secțiunea Sleep Analysis. Timpul în care folosești iPhone-ul în pat va fi scăzut din timpul total, dar va fi adăugată durata de timp în care îți amâni alarma. Istoricul general poate fi găsit în aplicația Health.

  1. Deschide aplicația Health.
  2. Apasă tab-ul Health Data.
  3. Apasă Sleep > Sleep Analysis.

Sleep Analysis îți arată cantitatea de timp pe care ai petrecut-o în pat sau dormind.

În mod implicit, funcția Bedtime dezactivează notificările după ora de culcare setată. De asemenea, există o opțiune Bedtime Mode pentru Do Not Disturb, care stabilește un timp special pentru somn și odihnă. Acest mod reduce luminozitatea ecranului și trece pe silențios orice apel, notificare, sunet sau vibrație.

În următoarea parte a acestui articol, vom analiza mai multe aplicații dedicate gestionării somnului. Ține aproape!