Categoria Other pe iPhone – Ce este și cum o poți reduce?

Categoria Other poate lua proporții și îți poate crea probleme de stocare pe iPhone. Hai să vedem în primul rând ce reprezintă aceasta și cum o putem reduce.

Încerci să descarci sau să instalezi cea mai nouă versiune de iOS, să înregistrezi câteva clipuri video sau să descarci o aplicație recomandată de un prieten, iar iPhone-ul te informează politicos că spațiul de stocare și-a atins limita. Poate avem de-a face cu vreo lege a naturii. Cu toții am trecut prin aceste situații exasperante. Indiferent cât de generos ar fi spațiul de stocare, vine o vreme când acesta nu e suficient de mare.

Apoi, când ai ceva timp liber, deschizi Settings, selectezi General > iPhone Storage și încerci să găsești vinovatul care îți mănâncă spațiul. E clar că spațiul de stocare al iPhone-ului e plin. Însă cea mai rea parte e că misterioasa categorie gri „Other” ocupă destul de mult spațiu, fără să știi precis de ce.

Categoriile de stocare de pe iPhone

În afară de categoriile familiare precum Apps, Photos, Media și Mail, în meniul iPhone Storage se poate găsi și categoria Other. Uneori, aceasta poate fi neașteptat de mare. E ceva obișnuit ca aceasta să ocupe câțiva GB, însă dacă depășește 10GB, înseamnă că situația a scăpat de sub control. Și ar fi cazul să intervii.

Categoria Other e mare și variată. Aceasta cuprinde fișierele de sistem, pe cele din memoria cache, vocile Siri (dacă le-ai descărcat), log-uri, update-uri și multe altele. De cele mai multe ori, pentru supradimensionarea categoriei Other sunt vinovate activitățile de streaming. Acestea plasează fișiere – ce asigură o redare playback fără întreruperi – în memoria cache. Toate aceste fișiere ajung în Other. Pe același principiu, și memoria cache utilizată de Safari poate atinge dimensiuni impresionante. Dacă trimiți o mulțime de mesaje cu fotografii și clipuri video, vei umple destul de rapid memoria de stocare.

Indiferent de dimensiunea capacității de stocare, se recomandă utilizarea opțiunilor sugerate de Apple în meniul iPhone Storage. Activând funcția Offload Unused Apps, iOS va dezinstala automat aplicațiile nefolosite, păstrând însă datele personale. Dacă activezi iCloud Photos, toate fotografiile și clipurile video vor fi automat încărcate în Cloud. Astfel, nu vor mai ocupa spațiu. În plus, vor putea fi accesate de pe orice dispozitiv conectat la Cloud. Ștergerea folderului „Recently Deleted” Album poate ajuta, însă probabil nu va fi suficient.

Cum reduci categoria Other?

Deși nu poate fi ștearsă cu totul, dimensiunea categoriei Other poate fi redusă. În primul rând, trebuie să cureți memoria cache din Safari. Iată cum:

  1. Deschide Settings > Safari.
  2. Dă scroll și alege Clear History and Website Data.
  3. Când ți se cere confirmare, selectează Clear History and Data.

Astfel, vei elimina întreaga istorie de navigare, alături de cookie-uri și alte date de navigare.

Un alt lucru de care trebuie să ții cont e aplicația Messages. Aceasta trebuie configurată să stocheze mai puține mesaje vechi. E foarte simplu:

  1. Deschide Settings > Messages.
  2. Dă scroll până la secțiunea Message History.
  3. Selectează Keep Messages. Implicit, această opțiune e configurată pe Forever
  4. Alege 1 Year sau chiar 30 Days.

Astfel, vei reduce datele stocate de aplicația Messages. Pentru a finaliza, mergi înapoi la meniul iPhone Storage și aruncă o privire peste lista de aplicații. Cea mai mare parte a datelor stocate de aplicații se încadrează în categoria Apps. Însă unele au fișiere cache care se stochează și în categoria Other. Dacă ștergi aplicația și o descarci din nou, vei elimina și toate datele cache stocate, reducând astfel categoria Other.

Soluția radicală – Backup și Reset cu iTunes

Ai încercat opțiunile de mai sus, dar categoria Other ocupă în continuare prea mult spațiu? În acest caz, poți recurge la opțiunea „nucleară” – să faci backup la iPhone și să în resetezi. Această operațiune va reduce cu siguranță la minimum categoria Other.

Pentru a realiza un backup pe iPhone, conectează-l întâi la Mac, apoi urmează pașii de mai jos:

  1. Deschide iTunes pe Mac.
  2. Dacă ți se cere să oferi acces la iPhone, utilizează Face ID, Touch ID sau codul de acces pentru autentificare.
  3. Dă click pe iconița cu iPhone din colțul din dreapta-sus.
  4. La secțiunea Backups, alege This Computer.
  5. Bifează Encrypt local backup dacă vrei să faci backup la parolele conturilor și la datele din aplicația Health.
  6. Dă click pe butonul Back up now.

Când backup-ul e gata, deconectează iPhone-ul de la Mac și resetează-l.

Iată cum:

  1. Deschide Settings > General.
  2. Dă scroll până la opțiunea Reset.
  3. Alege Erase All Content and Settings.

iPhone-ul va reveni la starea lui inițială, ca tocmai scos din cutie. După restart, pe timpul configurării inițiale, conectează-l din nou la Mac, în timp ce ai iTunes deschis. Urmărește instrucțiunile pentru a readuce iPhone-ul la starea de dinainte de restart, cu datele de backup. Deși presupune o anumită doză de efort, această metodă e cea mai eficientă. Dimensiunea categoriei Other nu va fi niciodată la fel de redusă ca după un restart proaspăt și un restore.