Aplicația Find My: coșmarul hoților

Odată cu lansarea macOS Catalina, Apple aduce la viață aplicația Find My, rezultatul fuziunii dintre Find My iPhone și Find My Friends. Pe lângă faptul că te ajută să găsești cei mai importanți oameni și cele mai importante obiecte, aplicația oferă două fantastice opțiuni de securitate.

Aplicația Find My încorporează toate beneficiile celor două aplicații precedente. Aceasta va fi disponibilă din toamnă pe toate dispozitivele ce rulează iOS 13 și macOS Catalina. Vei avea posibilitatea de a vedea locația Mac-ului pierdut, chiar și dacă e în sleep mode. În plus, dacă ești posesorul vreunui dispozitiv prevăzut cu cip T2, poți utiliza și funcția Activaton Lock.

Așadar, de ce e atât de apreciată inovația cu sleep mode? Aplicația Find My iPhone are scopul de a determina locația exactă a tuturor dispozitivelor – aprinse/conectate la o rețea – asociate contului tău. Asta se poate face de pe un alt dispozitiv Apple sau dacă te loghezi în contul personal de iCloud prin aplicația web. Aici, accentul se pune pe aprinse/conectate la o rețea. Așadar, în prezent, dacă îmi închid telefonul sau îl pun pe modul avion, dispozitivul va dispărea de pe hartă. Tot ce mai poți verifica e ultima locație cunoscută.

Însă acum, Apple a reușit să rezolve această deficiență prin implementarea unei opțiuni complet noi. De acum, aplicația Find My poate detecta dispozitivele speculând puterea comunității, chiar dacă acestea nu sunt conectate la vreo rețea. Potrivit companiei:

Funcția localizează un dispozitiv pierdut chiar dacă nu e conectat la Wi-Fi utilizând locația crowd-source. Când înregistrezi un dispozitiv ca fiind pierdut, iar un alt dispozitiv Apple e în proximitatea acestuia, sistemul poate detecta semnalul Bluetooth al dispozitivului. Astfel, vei primi imediat locația. Sistemul e complet anonim și criptat end-to-end, astfel încât intimitatea este pe deplin protejată.

Aplicația Find My e dublată de cipul T2

Semnalul Bluetooth emis consumă atât de puțină baterie, încât e activ chiar și atunci când Mac-ul e în sleep mode.

În plus, tot procesul poate fi dus la un alt nivel cu noua funcție Activation Lock, în cazul dispozitivelor echipate cu cip T2.

De fapt, T2 e un fel de meta-creier. Acest procesor e responsabil pentru o mulțime de procese de sistem importante. După ce își face treaba, pasează aspectele mai dificile către procesoarele Intel Xeon de pe iMac Pro sau către Coffee Lake a 8-a generație de pe MacBook Pro 2018. Printre altele, cipul controlează speakerele, microfonul încorporat, camera frontală, ventilatoarele și funcțiile System Management Controller (SMC), dar și SSD-ul.

Noul cip a fost introdus anul trecut pe iMac Pro, Mac mini 2018, modelele de MacBook Air și MacBook Pro 2018.

Cu Activation Lock, utilizatorii pot face ca noile Mac-uri să devine inutilizabile pentru persoanele neautorizate. De asemenea, funcția face imposibilă formatarea hard disk-ului.

Cel puțin din acest punct de vedere, putem spune că update-ul a meritat din plin.