Am petrecut câteva zile folosind un iPhone 4 ...

Zvonul susține că Apple intenționează să revină la designul său clasic și această idee a servit ca o ocazie perfectă pentru a solicita dispozitivul Apple din 2010 și a petrece câteva zile în “modul retro”.

iphone 4 pe o masa din lemn

Este destul de greu de crezut că au trecut aproape 10 ani de la introducerea iPhone 4. Da, este adevărat, pionierul unei epoci a fost arătat pe scena WWDC pe 7 iunie 2010, la San Francisco. Acesta a fost ultimul iPhone pe care Steve Jobs a avut șansa de a-l prezenta. Publicul și clienții nu erau atât de dornici de designul în formă pătrățoasă și rama de oțel.

Cu toate acestea, de-a lungul veacurilor, designul a devenit iconic și mulți consideră iPhone 4 cel mai frumos smartphone Apple de până acum. Eu, personal, aveam un iPhone 4 ca produs entry level care m-a introdus în ecosistemul Apple. A fost o experiență cu adevărat uimitoare în comparație cu telefonul meu Samsung de atunci, care rula versiunea de Android Gingerbread.

iphone 4 si iphone 11 pe birou

Acum am avut ocazia să folosesc un dispozitiv complet original timp de câteva zile. Bateria sa este la fel de originală ca toate celelalte piese. Defectul este sistemul de operare. Dispune de iOS 7.1.2, între timp dispozitivul inițial a rulat iOS 4 la acea vreme. În ceea ce privește performanța, aceasta a adus câteva probleme, însă versiunea mai nouă a făcut posibilă descărcarea mai multor aplicații.

Prima mea observație este că iPhone 4 pe iOS 7 este lent. Nu ridicol, dar după un timp devine destul de frustrant. Îmi amintesc clar că acest dispozitiv a fost rapid ca fulgerul, chiar și cu iOS 5. Cu toate acestea, toate celelalte așteptări mele au fost îndeplinite: iMessage funcționează bine, apelurile sunt clare, FaceTime rulează fără probleme și alte aplicații terțe precum (Gmail, OneDrive, Messenger , YouTube și Instagram) funcționează în mod fiabil.

aplicatii apple pe iphone

Când a venit vorba de instalarea de noi aplicații, cea mai mare provocare nu a fost viteza lor, ci diferența lor față de versiunea actuală pe care o folosim acum. Sunt semnificativ diferite. De exemplu, iOS 13 acceptă acum versiunea 130.0 pentru Instagram, în timp ce sub iOS 7, versiunea 8.5.2 a fost ultima disponibilă pentru descărcare. Nici măcar nu prezintă Instagram Stories. Între timp, utilizarea Messenger a fost într-adevăr reconfortantă. În ciuda tuturor întârzierilor din aplicație, acum există Stories și nu există reclame în ultima versiune disponibilă.

Și nu ar trebui să uităm de jocuri. Când am avut iPhone-ul meu 4, Cut the Rope, Temple Run și Angry Birds au fost doar câteva dintre titlurile de top. Din păcate, nu am avut noroc cu instalarea vreunuia dintre ele. Apropo, jocul original Angry Birds nu mai este disponibil în App Store. Cu toate acestea, Doodle Jump este încă accesibil și funcționează fără probleme. În sfârșit, m-am înțeles și cu Angry Birds, versiunea Rio din 2011 este încă disponibilă. Este un pic întârziat, dar plăcut.

iphone 4 pe un birou de lemn

Utilizarea tuturor acestor aplicații a fost într-adevăr ca și cum ai călători în timp, în special datorită sistemului de operare în sine. Deși iOS 7 a fost introdus în 2013 împreună cu iPhone 5S, este destul de vechi pentru a avea farmecul său. De atunci, sistemul de operare al dispozitivelor inteligente Apple a trecut prin multe schimbări. Opțiunea Swipe to Unlock a dispărut, în timp ce a fost introdus Center and Widgets.

Sistemul de operare vechi și aplicațiile depășite au farmecul lor, în timp ce dispozitivul în sine îmbătrânește într-un mod mult diferit. Având în vedere designul și materialele utilizate în iPhone 4, acest dispozitiv este încă o capodoperă. Combinația de oțel și sticlă se simte nu numai elegant, ci și de înaltă calitate.

Când vine vorba de afișaj, culorile nu sunt atât de exacte și nu arată atât de spectaculos, cu toate acestea acesta a fost primul dispozitiv cu display Retina și densitate de pixeli de 330 ppi.

iphone 4 pe fundal alb

Mărimea este o chestiune diferită. Nu spun că m-aș întoarce la dimensiunea de 3,5” fără ezitare, dar îi pot înțelege pe cei care doresc acest lucru. Utilizarea cu o singură mână a iPhone 4 nu este posibilă pentru nici un alt dispozitiv din selecția curentă.

Cele câteva zile în care un iPhone 4 a fost cel mai bun prieten al meu a fost o experiență plăcută și nostalgică. Evident, nu aș recomanda nimănui să meargă și să cumpere unul dintre aceste dispozitive, în special din motivele de securitate ale versiunilor mai vechi ale iOS și ale aplicațiilor disponibile. În același timp, experiența utilizatorului nu s-a schimbat atât cât te-ai fi așteptat. Putem spune clar că ultimul iPhone din epoca Steve Jobs este încă un dispozitiv de calitate.

Cu toate acestea, cea mai bună parte a acestei experiențe a fost revenirea la iPhone 11. iPhone-ul meu actual s-a simțit ca un dispozitiv nou, care a sosit din viitor ...