Pentru că e principalul furnizor al companiei noastre, practic întregul birou utilizează produsele Apple. Deși majoritatea intre noi recunoaștem și apreciem inovațiile din acest ecosistem, păstrăm în mod evident și o sănătoasă doză de scepticism. Cu o singură excepție.
Când Phil Schiller a introdus AirPod-urile în septembrie 2016, nu am fost chiar atât de uimiți. Erau prea mici, prea scumpe și ne plăceau EarPod-urile pe care le aveam acea vreme. În plus, nici nu erau pe stoc. Am crezut că produsul va fi un eșec.
Însă cu timpul, căștile wireless au început să ne câștige încrederea. Ba chiar câțiva dintre colegi și-au și comandat câte o pereche de AirPods 2. Dacă așa stăteau lucrurile în primăvara lui 2017, în prezent, AirPod-urile se numără printre cele mai populare dispozitive wireless din lume.
În mod cert, testarea noii versiuni de AirPod, introdusă înainte de prezentarea oficială din luna martie a acestui an, s-a dovedit o sarcină interesantă. Trebuie să scriem despre un produs care nu s-a schimbat prea mult în comparație cu predecesorul său. (OK, putem face abstracție de modificarea unui punct LED). La fel ca în reviewul pentru iPad mini. Inovațiile sunt mai degrabă ajustări subtile, nicidecum schimbări radicale. Însă aici e tot farmecul: nu a fost nevoie de un nou design. A fost suficientă integrarea unei noi funcții pentru a obține un feeling mai bun în general.
W1 -> H1
Una dintre cele mai importante componente ale AirPod-urilor a fost cipul W1, dezvoltat de Apple, care gestiona soluțiile inteligente. Practic, această caracteristică minusculă diferențiază dispozitivul de restul concurenței. Ei bine, Apple a dezvoltat cipul în continuare. Astfel, pentru 2019, noul model AirPods 2 integrează noul procesor, denumit H1.
De ce e mai bună noua serie? E greu de spus, pentru că noul procesor nu e mai bun într-un mod anume, dar într-un e mai bun la toate capitolele. Nu există actualizări extra care să șocheze, dar în același timp dezvoltatorii au reușit îmbunătățească mai multe aspecte. Chiar și unele aspecte asupra cărora utilizatorii nu au avut de comentat.
Te conectezi mai repede. Dacă primești un apel, dar nu îți pui căștile, ai încă timp să le iei și să direcționezi apelul către AirPods 2. Sunetul a devenit ceva mai bun. Această opinie este împărtășită de mai mulți utilizatori. Nu trebuie să te aștepți la o calitate audio ca a unor căști de mărime standard, dar dezvoltatorii au reușit cu adevărat să scoată tot ce e mai bun din dimensiunile minuscule.
Durata de viață a bateriilor a fost îmbunătățită. Ei bine, nu am avut șansa de a o calcula atât de precis, dar în comparație cu modelul precedent, durata de viață a noului produs a fost îmbunătățită semnificativ. Apropo, utilizatorii nu s-au plâns prea mult de această problemă. Dar cei obișnuiți cu apelurile extrem de lungi vor fi cu adevărat mulțumiți de noul consum redus.
Cipul H1 utilizează tehnologia Bluetooth 5.0, care nu poate fi detectată de către utilizatori, dar îi asigură, fără discuție, viitorul. Dacă utilizezi căștile tot timpul, durata de viață a unui astfel de produs este probabil de 2-3 ani. Dar la o utilizare medie, căștile pot avea un ciclu de viață de 3-5 ani. Oricum, această tehnologie poate fi cu siguranță benefică pe termen lung.
Hei Siri
Una dintre caracteristicile actualizate ale modelului AirPods 2 este că sunt tot timpul pe fază și nu trebuie să apeși niciun buton pentru a comuta pe Siri. Trebuie doar să spui „Hei Siri!” și asistentul face ce trebuie să facă. Până acum nu am utilizat prea mult Siri. Principalul motiv e că asistentul nu vorbește limbi de circulație mai redusă. Așa că nu am putut vedea vreun motiv pentru a-l folosi. Dar dacă facem un test, ar trebui să-l facem corect, nu-i așa?
Rezultatul? A devenit una dintre funcțiile noastre preferate din întregul update. Aceasta s-a dovedit foarte utilă în timpul șofatului. Se pot face foarte ușor apeluri, se poate cere muzică, se poate apela garajul (da, se deschide în acest fel și nu, nu este un fetiș). Cu siguranță, timpul petrecut în mașină devine mult mai plăcut.
Încărcare wireless pe AirPods 2 – pentru ce?
De dragul modelului AirPods 2 am cumpărat un încărcător wireless și am încercat să descoperim de ce toată lumea dorea atât de mult această funcționalitate. Arată destul cool în clipurile video. Pui căștile pe charging pad, iar acestea încep să se încarce.
Însă în practică, lucrurile sunt ceva mai complicate. Deci, unde ar trebui să pui căștile pentru încărcare, de fapt? Puțin mai jos, în stânga? Trebuie să stai nemișcat? Și apoi aștepți de două sau trei ori mai mult decât în cazul unui încărcător convențional. Sau vezi că iPhone-ul abia se încarcă, în comparație cu timpul în care se încarcă folosind încărcătorul iPad-ului. Este o dezamăgire destul de mare. Se pare că vom renunța la pad-ul de încărcare wireless, pe care l-am adoptat, de altfel, destul de târziu.
Da, indicatorul de încărcare cu LED de pe carcasă este util. Da, este cu adevărat necesar dacă vrei să te lauzi prietenilor: este ultima ediție. (De fapt, nu există altă diferență în ceea ce privește designul). În afară de asta, soluția de încărcare wireless nu e cea mai practică. (Încărcarea cu cablu este mai precisă, mai rapidă și mai ieftină.) Ar avea sens doar dacă am avea anul viitor un iPhone nou cu încărcare wireless la care am putea încărca modelul AirPods 2. De altminteri, credem că nici AirPower nu ar fi o idee rea. În caz că va fi lansat vreodată…
AirPods 2: achiziție instant?
La final, va trebui să dăm dispozitivului și un minus la capitolul Bluetooth. Suportul Bluetooth pentru mai multe dispozitive încă nu e disponibil, așa că trebuie să comuți manual între MacBook, iPhone și iPad. Această problemă este mai degrabă una de confort. Ținând cont de faptul că vorbim despre unul dintre cele mai scumpe produse din lume (comparativ cu dimensiunile sale reale), am putea totuși să avem așteptări realiste.
Am aduce în discuție și prețul. A trecut destul de mult până să avem posibilitatea de a cumpăra versiunea actualizată a unui produ la prețul iniția. Da, este mai scump să cumperi varianta cu încărcător wireless, dar nu ești obligat să faci asta. Poți în continuare să folosești versiunea cu cablu, actualizată, la același preț. Uimitor!
Cui am recomanda noile căști AirPods 2? Tuturor. Pe bune. Este un dispozitiv care ușurează viața fiecăruia și chiar poate aduce factorul wow în acele zile mai cenușii. Căștile cu adevărat wireless sunt destul de atractive. Iar AirPods 2 sunt reprezentante de top ale acestei categorii. Recomandăm această achiziție oricărei persoane care nu a avut niciodată AirPods.
Situația este puțin diferită pentru cei care dețin deja o pereche. Practic, ar trebui să îți cumperi o versiune actualizată doar dacă modelul tău anterior s-a învechit, dacă preferi convorbirile lungi, dacă decizia ta se justifică financiar și dacă vrei să deții mereu cele mai recente și mai bune tehnologii. (Deși în acest caz bănuim că ai cumpărat deja produsul).