Tehnica Pomodoro: îmbunătățește-ți concentrarea cu aceste aplicații

Ești distras de la activitățile asupra cărora ar trebui să te concentrezi? Folosește iPhone-ul și tehnica Pomodoro pentru a te concentra asupra sarcinilor importante.

Cu altă ocazie, am vorbit despre efectele benefice pe care le are asupra puterii de concentrare un Mac organizat eficient și minimalist. Instrumentul principal cu care lucrezi trebuie să fie optimizat pentru o concentrare mai bună.

Dar după cum știm, sau cel puțin după cum suspectăm, cei mai mari dușmani ai propriei productivități suntem noi înșine. E o foarte mare diferență între a fi ocupat și a crea valoare. Primul tip de muncă poate fi comparat cu trierea agrafelor de hârtie în funcție de scopul utilizării, de dimensiune și de culoare, sau cu rearanjarea scaunelor pe Titanic. De ce preferăm aceste sarcini în locul muncii adevărate? Pentru că sunt relativ simple, avem suficiente aptitudini și competențe pentru a le duce la capăt cu succes. Fiind ușoare, nu ne solicită întreaga capacitate mentală, ba pot fi considerate chiar și plicticoase. În aceste condiții trecerea de la o activitate la alta (multitasking) se face destul de natural.

Și vice-versa, când suntem angajați în procesul de multitasking, avem tendința naturală de a alege lucrurile simple. La polul opus se află sarcinile importante, care creează valoare și fac diferența. Deloc surprinzător, acestea sunt mai dificile și e posibil să se afle în afara abilităților, cunoștințelor și competențelor pe care le avem în prezent. Aceste activități de muncă profundă necesită de obicei o concentrare intensă și timp dedicat special. Cum putem crea spațiu și timp propice pentru astfel de sarcini? Aici intervine tehnica Pomodoro.

Tehnica Pomodoro: roșia ne sare în ajutor

Îți amintești oare de acele cronometre de bucătărie în formă de roșie, ou sau ceainic? Când voiai să coci un tort, puneai ceasul să sune după 40 de minute, apoi plecai și te întorceai când mâncarea era gata. Tehnica Pomodoro face uz de principiul de funcționare al vechiului cronometru de bucătărie, principiu pe care Fracisco Cirillo l-a pus în valoare într-un alt context, în anii 1980. Metoda de gestionare a timpului funcționează pe bază de intervale alerte de muncă susținută, alternate de scurte perioade de odihnă. Aceste intervale dedicate muncii poartă numele de „pomodoro” și durează de obicei în jur de 20 de minute.

Decizi sarcina pe care vrei să o îndeplinești, pornești cronometrul și lucrezi la o sarcină, fără să te lași distras. Sistemul original e configurat astfel: 4 sesiuni de 25 de minute cu 5 minute pauză după care urmează o pauză mai lungă de 30 de minute. Cu experiență și antrenament, poți extinde durata „pomodoro” la 40 sau chiar 60 de minute. Pare foarte simplu, nu-i așa?

Însă nu te entuziasma prea tare. Pentru începători, să se concentreze pe o singură sarcină timp de 20 de minte va părea aproape imposibil. Unul dintre colegii noștri care a încercat tehnica Pomodoro pentru prima dată, a rezistat doar 4 intervale. Acestea au fost urmate de o durere intensă de cap și restul zilei petrecut în pat. Dar în acele 2 ore de activitate concentrată, a reușit să realizeze munca echivalentă a 3 zile tipice de lucru. Deși recunoaște că exagerează puțin, concentrarea rămâne o marfă sacră, mai ales în lume noastră plină de distrageri, care antrenează prea puțin mușchiul concentrării. Tehnica Pomodoro s-a specializat exact în antrenarea susținută a acestui mușchi. Rezultatele sunt literalmente uimitoare. Dacă te chinui să reziști în focul durerilor mentale ale muncii susținute în loc să-ți cheltui energia pe activități inferioare, vei fi de cam două ori mai productiv.

Sfat: Nu încerca să-ți încarci ziua cu intervale pomodoro decât dacă nu cumva vrei să te epuizezi complet. Încearcă să utilizezi tehnica jumătate de zi, iar cealaltă jumătate axează-te pe sarcini care nu-ți solicită întreaga concentrare.

Aplicații

Aceste aplicații sunt relativ simple. Le descarci, alegi un număr de intervale pomodoro pe care vrei să le realizezi într-o zi, configurezi durata acestora și te pui pe treabă. Aplicațiile virtuale copiază mecanismul fizic. Vezi cronometrul, iar dacă e nevoie, îi poți pune pauză.

PomoDone

Opțiunea profesională oferă mai multe funcții decât aplicațiile obișnuite de tip cronometru: Iconiță în bara de meniu sau integrare cu sistemele preferate de management al sarcinilor de la Asana la Evernote sau Trello.

Ai o săptămână gratuită de probă, apoi planurile de abonare încep de la 2 euro pe lună. Pentru Mac sau iOS.

Focus Keeper

Aceasta e una dintre acele aplicații simple și drăguțe care își fac treaba foarte bine. Poți avea sunete personalizate, setări, widget Today și lungimi diferite pentru sesiuni. Nouă ne place îndeosebi reminderul pentru pornirea aplicației, care te ajută să începi proiectele cu motivația potrivită.

Focus Booster

Această aplicație nu e prevăzută cu buton de a opri sau de a sări peste sesiunea de lucru. Motivul e acela că un astfel de buton e împotriva principiului pe care se bazează tehnica Pomodoro. Perioadă gratuită de probă de 30 de zile, plan gratuit cu 20 de sesiuni pe lună, planuri plătite începând de la 2.99 dolari pe lună, cu 200 de sesiuni.

Be Focused Pro

Considerată una dintre cele mai bune aplicații, Be Focused are versiuni disponibile atât pe macOS, cât și pe iOS. Principala funcție care nu se găsește în celelalte aplicații e abilitatea de a atribui sarcini specifice intervalelor pomodoro. Astfel, aplicația devine un instrument profesional pentru organizarea muncii. Aplicația oferă și numeroase opțiuni de personalizare (poți modifica durata și numărul de intervale), statistici și monitorizare.

Sfat: Dacă vrei să vezi și alte aplicații, caută pur și simplu termenii timer, focus sau pomodoro în App Store.

Forest

iPhone-ul poate fi o mare sursă de distrageri, nu-i așa? Dacă vrei să combini tehnica Pomodoro cu ecologia, descarcă aplicația Forest. Aceasta are un moto destul de atrăgător: Stay Focus, stay pesent (Rămâi concentrat, rămâi în prezent). Principiul e destul de simplu: crești un copac la alegere (de la 10 la 120 de minute). Dacă îți atingi iPhone-ul și deschizi altă aplicație, copacul moare. Dacă reziști, primești bani virtuali cu care poți planta copaci reali. Noi credem că e o afacere de tip win-win.

Tu utilizezi tehnica Pomodoro? Care e aplicația ta favorită?