A fost un drum lung, dar putem spune acum că Apple este pe locul doi ca număr de abonați plătitori în topul furnizorilor de servicii de streaming de muzică. În ciuda faptului că gigantul IT a participat la revoluționarea industriei muzicii digitale chiar de la început, serviciul său de streaming, Apple Music, împlinește acum doar cinci ani. Lansarea iPod în 2001 nu a fost o bază numai pentru uriașul succes al iPhone, ci și pentru modul în care ascultăm muzică astăzi. Cu ocazia aniversării sale, hai să vedem ce a putut realiza Apple Music până acum și să sărbătorim împreună încercând abonamentul gratuit pe 4 luni.*
Începuturile
Serviciul de streaming de muzică al Apple a fost lansat pe 30 iunie 2015 și a trebuit să concureze chiar din primul moment cu giganți precum Spotify, care avea deja 75 de milioane de utilizatori, sau Deezer, lansat în 2007. Apple Music, creat prin îmbinarea fostelor iTunes Radio și Beats Music, deținea o poziție favorabilă: utilizatorii iPhone și Mac au asigurat o bază de utilizatori poate chiar mai puternică decât a concurenților.
Calculele preliminare s-au dovedit a fi corecte: raportul Fortune din ianuarie 2016 a declarat că Apple Music ajunsese la 10 milioane de abonați plătitori. Apple a reușit să realizeze acest lucru în doar 6 luni. Nu a fost o realizare minoră, având în vedere că a durat 6 ani pentru ca Spotify să facă același lucru. Serviciul a fost rafinat de-a lungul anilor, iar numărul de abonați a continuat să crească. Până la finalul anului trecut, numărul acestora a depășit 68 de milioane. Numărul este încă mai mic decât cei 100 de milioane de utilizatori Spotify, însă, spre deosebire de compania suedeză, Apple a doborât recordurile cu serviciile sale în ultimii ani, iar acest lucru înseamnă că va avea un viitor de succes. Apple Music are acum peste 60 de milioane de melodii, mult peste numărul competitorilor. Conform rapoartelor recente, Spotify are doar 50 de milioane de melodii.
În general, putem spune că Apple Music nu stă rău la această aniversare. Nu este accidental faptul că 68 de milioane de persoane deja îl folosesc, dar să vedem ce primim mai exact pentru banii plătiți.
Beats 1
Una dintre caracteristicile care îmi plac cel mai mult la Apple Music este faptul că oferă videoclipuri și playlisturi selecționate de persoane reale, nu doar după anumiți algoritmi. Depun eforturi mari ca acel conținut recomandat în aplicație să fie selecționat personal de persoane care lucrează în spatele scenei.
Caracteristica unică și cea mai interesantă a serviciului este, fără îndoială, Beats 1, un radio online disponibil numai pe Apple Music, care transmite non-stop. Concerte live sunt transmise din studiourile din Los Angeles, New York și Londra pe rând, ceea ce garantează varietatea. Playlisturile create de DJ și diferitele concerte speciale fac de asemenea parte din programele lor, care sunt uneori prezentate chiar de artiștii în cauză.
Dacă tot vorbim despre radio, de la debutul iOS 13, Apple Music acceptă acum mai mult de 100.000 de posturi de radio live din întreaga lume. Trebuie doar să o întrebi pe Siri și poți asculta canalul tău local preferat. Încearcă!
Poți asculta pe orice dispozitiv inteligent, acasă sau în mașină
Dacă ai un dispozitiv iOS, Apple Music este deja player-ul tău de muzică prestabilit. În afară de iOS, Apple Music este disponibil pe toate dispozitivele Apple, inclusiv iPad, Apple Watch, Apple TV, Mac și HomePod, care din păcate nu este disponibil pentru noi. Aplicația este compatibilă cu CarPlay, deci o poți utiliza cu ușurință în mașină.
Nu este surprinzător că aplicația este printre foarte puținele care funcționează de asemenea în afara ecosistemului Apple. O poți utiliza pe PC cu iTunes sau într-un browser și merge și pe Android, cu o aplicație disponibilă în Magazinul Google Play. Structura aplicației și modul în care poți naviga este aproape identic pe ambele platforme. Singura diferență este poziția barei de căutare, aflată în partea dreaptă sus în Android și în partea de jos în iOS.
Interfața cu utilizatorul este împărțită în 4 părți, accesibile din bara de navigare aflată în partea de jos. „Library” conține toată muzica ta. Aceasta este o selecție personală de melodii care ți-au plăcut sau pe care le-ai salvat. Dacă îți place o melodie pe care o auzi, trebuie doar să atingi cele trei puncte de lângă titlu și apoi butonul „Add to Library +”, și aceasta devine parte din Library. Navigarea colecției tale de melodii este intuitivă, totul se bazează pe fostul iTunes, deci este posibil ca structura să ți se pară familiară. Această interfață îți arată de asemenea muzica adăugată recent, deci nu trebuie să cauți prea mult o melodie pentru a relua ascultarea de unde ai rămas. Playlisturile create aici pot fi distribuite ușor prietenilor și familiei.
Playlisturile selectate sunt actualizate zilnic
Următoarea secțiune este „For You”, partea în care lucrurile devin interesante. Dacă vrei să asculți muzică nouă, aici vei petrece cel mai mult timp. Apple Music are în spate algoritmi inteligenți pentru a-ți putea oferi artiștii, melodiile și playlisturile care ți-ar plăcea pe baza obiceiurilor tale de ascultare. Aici poți vedea și muzica redată recent, iar dacă derulăm în jos, primim sugestii pe baza genurilor, playlisturilor și artiștilor pe care i-am ascultat anterior.
Următoarea filă este „Browse”, care este de asemenea pagina pe care o vedem imediat după ce deschidem aplicația. În locul conținutului personalizat, aici găsim muzică nouă, plus playlisturile unice menționate mai devreme.
În locul playlisturilor bazate pe gusturile tale personale, aici vei găsi liste de melodii din Top 100. Poți găsi totul, de la Global Top 100 până la Top 100 în Spania. Poți folosi de asemenea fila „Browse” pentru a descoperi noile lansări și diferite genuri, precum și interviuri de pe Beats 1. Partea de jos a paginii prezintă albumele care urmează să fie lansate.
Ultima filă este fila „Radio” menționată mai devreme, unde vei găsi posturi de radio online. Întotdeauna există un DJ care pune muzică live undeva în lume, deci tot ce trebuie să faci este să alegi canalul care îți place. Ai ratat un set al unui DJ? Nicio problemă. Poți asculta toate concertele trecute, aranjate cu atenție. Poți găsi de asemenea o prezentare generală pe scurt a programului, ca să știi ce concerte vei dori să asculți.
Urmărește versurile în timpul redării
Integrarea Genius Lyrics înseamnă că poți accesa versuri pentru mii de melodii în Apple Music. Trebuie doar să începi să redai o melodie și să faci clic pe pictograma text din partea stângă jos. Temporizarea face posibilă urmărirea versurilor în timp real, deci poți cânta împreună cu artistul.
În luna noiembrie 2019, Apple Music a adăugat un nou serviciu, numit Replay. Pe baza obiceiurilor tale de ascultare, acesta poate aranja muzica pe care ai ascultat-o cel mai des pe ani, începând cu 2015. În afară de playlisturi, acesta oferă informații și statistici interesante cu privire la obiceiurile tale de ascultare. Această caracteristică este foarte interesantă pentru utilizatorii vechi, dar, întrucât conținutul este actualizat continuu, utilizatorii noi nu trebuie să aștepte un an întreg pentru a accesa această caracteristică. Trebuie doar să accesezi music.apple.com/replay.
Ca să rezumăm, esența Apple Music este muzica și acest lucru se vede. Este creat de iubitori de muzică pentru iubitori de muzică. De dragul nostru, al tuturor, sper că următorii 5 ani vor avea la fel de mult succes ca primii 5.
60 de milioane de melodii, acum 4 luni gratuit - Cum sună asta?
Dacă îți place ce ai citit despre Apple Music, încearcă-l. Sau, mai bine zis, încearcă-l timp de 4 luni. Tot ce trebuie să faci este să dai clic pe linkul de mai jos pentru a solicita codul pentru versiunea de încercare gratuită.
*Oferta pentru 4 luni este numai pentru noii abonați, dar dacă ai utilizat în trecut cele 3 luni oferite de Apple, poți încă obține o lună gratuită.
Ce se întâmplă după cele 4 luni?
Dacă îți place serviciul, nu trebuie să faci nimic: când se termină perioada de probă, abonamentul tău va începe automat. Acum te poți bucura de toate beneficiile sale pentru un tarif lunar de 19,99 lei, care va fi perceput de pe cardul asociat ID-ului tău Apple.
În afară de planul Individual există și un plan Student și unul Familie pentru 9,99 lei și 29,99 lei pe lună. Planul Familie oferă acces pentru până la șase persoane, deci, dacă există persoane cu care îl poți împărtăși, aceasta este o opțiune care merită.
Dacă nu îți place Apple Music, nu există niciun angajament. Poți anula oricând în decursul celor 4 luni și nu se va percepe nicio taxă de pe cardul tău.
Consultă termenii și condițiile.