În prezent, companiile de telefonie mobilă oferă pachete cu trafic nelimitat la prețuri foarte bune. Nici măcar roamingul nu mai costă atât de mult. Dar sunt situații în care o hartă offline poate salva vieți. Acesta e motivul pentru care MAPS.ME e una dintre aplicațiile noastre favorite pentru hărți. Softwareul de navigare a fost lansat în 2011, în cadrul unui proiect de cooperare între două companii din Elveția și Belarus. Din 2014, sistemul de hărți offline a fost cumpărat de o companie mai mare cu capital rusesc. În prezent, de MAPS.ME se ocupă o echipă de 25 de persoane, la Moscova. Aplicația are peste o sută de milioane de descărcări și un număr mediu de 12 milioane de utilizatori activi. Aceasta funcționează pe sistemul OpenStreetMap, care e un fel de Wikipedia al tuturor hărților.
OpenSourceMaps a fost fondat de British Steve Coast în 2004. Până în prezent, mai bine de 2 milioane de oameni s-au oferit voluntari pentru dezvoltarea bazei de date cu propriile informații, procesate de o organizație non-profit.
MAPS.ME: powered by OpenSourceMaps
Prin urmare, dezvoltatorii MAPS.ME au creat aplicația în jurul unei uriașe baze de date. Aceasta îți oferă acces la hărți complete pentru o mulțime de țări diferite. Ai de asemenea opțiunea de a descărca doar anumite regiuni ale țărilor. Din păcate, există câteva reclame ce apar discret uneori. Însă acestea nu se activează în modul offline.
Cel mai îmbucurător aspect legate de MAPS.ME e că după ce descarci cele câteva sute de megabiți, poți uita complet de traficul de date și poți naviga în liniște. În plus, modul offline oferă mult mai mult decât funcțiile de bază. Toate informațiile încărcate, precum atracții turistice, restaurante, magazin etc., vor fi afișate. Dezvoltatorii păstrează aplicația actualizată în permanență.
Nu ești obligat să folosești modul offline, aplicația funcționează perfect și conectată la rețea. Poți realiza o rezervare pentru cazare prin Booking.com printr-o simplă atingere pe hartă. Există chiar și un soi de informații live din trafic, dar nu atât de avansate precum cele oferite de Google Maps sau Waze. În plus, poți crea rute prestabilite nu doar pentru automobile, ci și pentru pietoni sau bicicliști. Iar în orașele mai mari, există indicații și pentru transportul în comun.
Interfața e simplă, dar drăguță. Aplicația e stabilă și nu consumă prea multă energie. Dacă dorești să economisești baterie, poți alege dintre două opțiuni. În plus, pentru displayurile OLED există și opțiunea night mode.
Concluzii
Navigarea e precisă și de încredere. Nu ne-am pierdut niciodată utilizând această aplicație. Crearea rutelor se face rapid; nu trebuie să aștepți mult ca să se încarce. După ce începi călătoria, aplicația te va ghida cu voce tare.
Pentru a scăpa de cele câteva reclame, poți opta pentru mai multe metode: de la plăți săptămânale la plăți anuale. Însă în acest moment nu ne prea putem imagina cine anume ar plăti pentru această aplicație. În ultimele câteva zile de testări intense noi nu am întâlnit nici măcar o singură reclamă. Așa că putem afirma cu tărie că MAPS.ME e soluția perfectă pentru cei care doresc să utilizeze gratuit hărți offline.