3D Touch și Haptic Touch – e vreo diferență?

Interfața 3D Touch se bazează pe tehnologia Force Touch pe care Apple o implementase în prealabil pe MacBook și Apple Watch (sub numele de Force Touch).

haptic touch si 3d touch

Iar utilizatorii acestor dispozitive vor avea un avantaj din această perspectivă. În principiu, funcția realizată depinde de cât de tare apeși pe ecran. Însă în timp ce Watch-ul poate distinge între două grade de presiune – o atingere standard și una mai intensă, Force Tap – telefoanele echipate cu 3D Touch oferă trei astfel de grade.

Majoritatea oamenilor cunosc instinctiv gesturile pentru iPhone: atingere, swipe și pihcn sunt doar câteva dintre interacțiunile utilizate în mod curent. 3D Touch introduce două noi gesturi standard – Peek și Pop, despre care vom vorbi mai jos – și o gamă variată de shortcut-uri și alte opțiuni adiționale de interfață.

3D touch

Caracteristicile 3D Touch sunt disponibile tuturor dezvoltatorilor. Asta înseamnă că aceștia pot crea aplicații ce fac uz de ecranul sensibil la presiune. Dezvoltatorul unei aplicații de desenat poate utiliza 3D touch pentru a schimba grosimea pensulei, de exemplu, în funcție de cât de tare apeși pe ecran.

3D Touch a fost introdus inițial pe modelul iPhone 6S în 2015 și a fost inclus în toate celelalte modele ulterioare, până la iPhone XS Max (în afară de SE). Cu toate astea, iPhone XR a venit cu o abordare diferită: Haptic Touch. Dar ce este, mai exact, Haptic Touch? Vestea bună e că – în teorie – noua funcție îți permite să utilizezi aceleași shortcut-uri bazate pe presiune cu care ești obișnuit. Iată cum funcționează.

Apple a cam încheiat socotelile cu 3D Touch. În ciuda numărului mare de utilizatori fericiți (aici ne includem și pe noi), s-a renunțat la această funcție. 3D Touch nu e o opțiune foarte evidentă. Și nu a fost utilizată niciodată în funcții mai complexe decât adăugarea scurtăturilor la iconițele aplicațiilor sau pre-vizualizarea imaginilor și documentelor în aplicațiile Files și Photos.

3D Touch funcționează pentru că ecranul iPhone-urilor sunt sensibile la presiune. Poți apăsa pe display, și cu cât apeși mai tare, cu atât se „întâmplă mai multe”. Ecranele cu Haptic Touch, precum cel cu care e echipat iPhone XR, nu sunt sensibile la presiune. În schimb, Haptic Touch pare să fie doar un nou nume pentru vechiul nostru prieten, apăsarea îndelungată sau long-press.

lateral iphone

Dacă utilizezi un iPad cu cea mai recentă versiune de iOS, probabil că utilizezi deja ceva similar cu Haptic Touch. iOS 11 include cinci tipuri diferite de atingere:

  1. Atingere simplă.
  2. Atingere mai lungă pentru drag and drop.
  3. Atingere îndelungată pentru a șterge/muta aplicații.
  4. O atingere specială pe jumătate lungă pentru deschide un meniu dock-extra.
  5. Atingere cu apăsare (sau atingere îndelungată) în notificări pentru a accesa opțiunile extra.

Se pare că Haptic Touch utilizează numărul 2 din lista de mai sus. Și, de fapt, dacă ai acces la un iPad, poți încerca funcția chiar acum. Deschide Control Center, apoi ține apăsat pe una dintre iconițe. Încearcă slider-ul pentru ajustarea luminozității, de exemplu, ține apăsat pe el și vezi ce se întâmplă.

iphone xr cu haptic touch

Acum, imaginează-ți că utilizezi fix același gest și că primești un subtil feedback tactil din componenta Taptic Engine a iPhone-ului. Acesta e Haptic Touch – o atingere îndelungată cuplată cu un buzz Taptic care să confirme comanda.

Se pare că Haptic Touch poate face aproape tot ce putea face 3D Touch. În iOS 12, Apple a adăugat un nou mod trackpad, care funcționează cu fiecare iPhone și iPad. Modul Trackpad îți permite să apeși mai tare pentru a transforma tastatura iPhone-ului într-un trackpad, fapt care îți permite să controlezi cursorul în textul de mai sus. Noul mod îți permite să faci același lucru apăsând îndelungat pe tasta Space. Pe iPhone XR, această funcție va declanșa vibrația specifică Haptic Touch.