The Art of Autism – Artă digitală cu iPad Pro cu Apple Pencil

Apple, în colaborare cu organizația non-profit numită The Art of Autism, rulează un program special care permite artiștilor să vadă ce pot crea folosind un iPad Pro cu Apple Pencil.

Autismul (tulburarea de spectru autist) este o afecțiune complexă neuro-comportamentală care include deficiențe în interacțiunea socială, deficiențe de limbaj, de dezvoltare și de comunicare, combinate cu comportamente rigide și repetitive. Din nefericire, nu are nici un tratament cunoscut. Cu toate acestea, terapia poate ameliora foarte mult calitatea vieții celor afectați.

The Art of Autism este o organizație civilă internațională. Aceasta pune accent pe activitățile artistice ale celor care trăiesc cu autism. Asociația îndrumă artiștii, îi ajută să-și publice și să-și vândă lucrările de artă. În acest an, cu ocazia Lunii naționale de informare privind autismul din S.U.A. (care se va avea loc în luna aprilie), organizația a început o colaborare cu Apple. Astfel, mai mulți artiști cu autism au fost invitați să încerce combinația dintre iPad Pro și Apple Pencil.

Proiectul inițiat de The Art of Autism: experiențe

Pe lângă pictură, Angela Weddle (34 de ani) din New Orleans predă în domeniul artei. În plus, a avut chiar și tentative de a susține show-uri de stand-up comedy. Ea a avut de asemenea șansa de a lucra cu primul iPad Pro, astfel încât utilizarea tabletelor nu îi este străină. Angela e de părere că nivelul de responsivitate al Apple Pencil este foarte impresionant. Și din moment ce își petrece cea mai mare parte a timpului într-un scaun cu rotile, ea apreciază cu adevărat că nu a fost obligată să poarte permanent cu ea toate instrumentele pentru pictură. Ea a mai spus că Apple Pencil a ajutat-o să creeze cea mai precisă versiune a viziunii pe care o avea în minte.

Ronaldo Byrd din statul american New Jersey pictează în cea mai mare parte oameni. Subiectul său preferat este reprezentarea diversității culturale. Înainte de a încerca un iPad, experiența sa digitală era limitată doar la computer. După ce a folosit tableta și stilusul, el încurajează toți artiștii să îndrăznească să-și aducă la viață cele mai fantastice idei.

Pentru Kimberly Gerry-Tucker, din Connecticut, arta este cel mai bun mod terapeutic de a comunica. Deși nu a lucrat niciodată pe un iPad, Kimberly găsește pictura digitală destul de distractivă. Ea susține că tehnologia i-a permis să creeze lucrări de artă avansate. În plus, pentru ea, folosirea acestui „studio vizual” deschide noi lumi ale creației.

Adolescenta Jalyn Weston ia cu adevărat arta în serios. La 13 ani, ea are propria expoziție, în locuința ei din Sweetwater, Tennessee. Deși a mai lucrat pe iPad înainte, nu a folosit niciodată un astfel de dispozitiv pentru creația artistică. Ea a subliniat nenumăratele avantaje pe care le are Apple Pencil în comparație cu instrumentele tradiționale.

Surprinzător de realist

Californianul Joel Anderson (27 de ani) ar putea fi considerat un veteran al artelor digitale. Pe lângă filmele de animație, are și propria sa carte pentru copii. La fel ca alții, a lăudat portabilitatea iPad-ului, care i-a permis să lucreze în timp ce călătorește. El crede că efectele de care e capabil Apple Pencil sunt, surprinzător, aproape la fel de realiste ca pictura adevărată.

Artista numită Wen of Zen din Nashville se descrie ca fiind un tocilar tehnofil. Ea folosește tabletele Apple încă de la introducerea primului iPad. Ea consideră că duoul iPad Pro și Apple Pencil e cel mai mare și mai variat studio de artă din univers. Potrivit ei, cu aceste dispozitive poți realiza tot ce îți dictează imaginația.

David Idell (24 de ani) din California vinde cea mai mare parte a operelor sale de artă. O bună parte din venituri sunt donate pentru cauze nobile. Din nefericire, el este capabil sa comunice doar cu câteva cuvinte, așa ca nu își descrie în detaliu experiențele. A spus ca folosirea unui iPad a fost cool, dar un pic dificilă pentru el.

Instrumente tradiționale vs. instrumente digitale

În ansamblu, putem spune că artiștii s-au bucurat de utilizarea dispozitivelor Apple. Am făcut o căutare rapidă – din pură curiozitate – și am comparat creațiile artistice realizate cu instrumente tradiționale cu cele create pe un iPad. Am verificat modul în care artistul putea să-și transpună stilul propriu în arta digitală.

Comparând cele două lucrări ale Angelei, se poate observa clar că a reușit să reproducă propriul stil și propriile caracteristici. Cea mai importantă diferență este calitatea imaginii. Dar trebuie să spunem că a făcut câteva compromisuri pentru a folosi instrumente digitale.

După cum susțin pasionații de artă, am spune că magia instrumentelor clasice nu poate fi dată deoparte. Însă trebuie să recunoaștem că în cadrul programului celor de la The Art of Autism au fost create imagini minunate. Dacă doriți să vedeți toate lucrările artiștilor, nu ezitați să vizitați articolul sursă pentru mai multe informații.

Sursa: The Art of Autism