Noi servicii de la Apple

  La evenimentul Keynote Apple de aseară, am avut parte de o serie de informații oficiale despre noile servicii ale companiei. Au fost prezentate o platformă de reviste pe bază de abonament, show-uri TV și propriul card de credit.

  Evenimentul de aseară a fost cumva diferit față de cele anterioare. După ce săptămâna trecută au fost lansate update-uri pentru iPad mini, iPad Air, iMac și AirPods, toată lumea știa că evenimentul va fi lipsit de anunțuri hardware. Chiar și Tim Cook a accentuat acest aspect după clipul de deschidere: vom vorbi doar despre noile servicii Apple.

  Liderul Apple a menționat în introducerea generală că forța companiei Apple constă în faptul că poate stăpâni triumviratul hardware-software-servicii mai bine decât orice altcineva. Și e destul de greu să-l contrazici. La fel cum utilizarea simplă, atenția pentru detalii și accentul pus pe securitate au un rol aparte în politica celor de la Apple.

  După această introducere, timp de două ore s-au prezentat tot felul de detalii referitoare la cele mai noi servicii Apple. Despre unele știam deja câte ceva, dar altele au fost cu adevărat surprinzătoare. Hai să le luăm în ordine.

  Apple News+

  Primul mare anunț a fost cel despre serviciul Apple News+. Pe internet circulau o mulțime de zvonuri conform cărora Apple nu a reușit să ajungă la o înțelegere cu ziarele-cotidian din America. Astfel, toată lumea se întreba ce pun la cale cei din Cupertino. Răspunsul scurt ar fi o platformă pentru reviste. Au reușit să câștige colaborări cu branduri precum The Times, National Geographic, The New Yorker, Vogue, Fortune și Rolling Stones. În afară de asta, dintre cotidienele majore, la acest proiect s-au alăturat Wall Street Journal și Los Angeles Times.

  E o soluție care denotă mult bun gust, cu coperte animate și colecții de calitate – aspecte ce ar putea recâștiga încrederea fanilor acestor reviste. În plus, arată fantastic pe iPhone și iPad. Serviciul poate fi achiziționat pentru suma de 9.99 de dolari cu suport Family Sharing, la fel ca Apple Music. Un serviciu fantastic… pentru americani. Începând de azi, serviciul e disponibil în SUA și Canada, iar din toamnă va putea fi utilizat și în Marea Britanie și Australia. Cât despre posibilitatea ca acesta să fie disponibil în celelalte regiuni ale lumii, nu avem nicio informație.

  Apple Card

  Despre acest subiect nu am avut prea multe informații. Plecând de la succesul înregistrat de Apple Pay, Apple a lansat acum propriul card de credit. E o soluție remarcabil de inovativă, cu plăți zilnice, display centrat pe nevoile utilizatorului, integrare cu aplicația Wallet și un grad foarte ridicat de securitate a informației. Din vară, banca responsabilă de tranzacțiile Apple Card va fi Goldman Sachs. La fel ce serviciul precedent, Apple Card va fi disponibil doar în Statele Unite. Nouă ne rămâne în continuare Revolut, aplicație care va pierde foarte mult teren în America. Dar noi sperăm ca aceasta să compenseze cu un grad sporit de atenție dedicat continentului european.

  Apple Arcade

  În App Store, jocurile sunt destul de populare. Acestea se pot mândri cu mai bine de un miliard de utilizatori pentru cele 300 000 de aplicații de acest gen. Cu toate acestea, există o prăpastie destul de mare între jocurile gratuite și cele plătite. E destul de greu pentru primele să rămână în competiție.

  Trebuie să spunem că Apple a anunțat un serviciu nou-nouț similar cu ce am avut până acum. Cu abonamentul Apple Arcade, poți avea acces nelimitat la versiunile complete a mai mult de 100 de jocuri. Aceste jocuri nu vor afișa niciun fel de reclamă și nu vor cere achiziții in-app. Pe baza prezentării, acestea vor fi jocuri găsite exclusiv în App Store, care vor putea fi accesate de pe orice platformă. Asta înseamnă că le vom putea juca pe iPhone, iPad, Mac și Apple TV, chiar și atunci când treci de la un dispozitiv la altul. Jocurile vor fi disponibile atât online, cât și offline. De asemenea, noul serviciu va avea suport Family Sharing, iar părinții vor putea controla timpul pe care copiii îl petrec în aplicație. (Uau, acesta e un motiv serios pentru revoltă.)

  Însă abia acum ajungem la cea mai importantă știre. Serviciul va fi disponibil în 150 de țări, dar încă nu se știe exact care sunt aceste țări. Vestea mai puțin bună e că acesta va fi disponibil doar din toamnă, iar prețul oficial rămâne pentru moment necunoscut. Pe baza prezentării, noi credem că nu ar trebui să ne așteptăm la jocuri de top. Mai degrabă se pare că vom avea parte de jocuri obișnuite, dar de calitate ridicată. Însă este cu siguranță un proiect de care suntem foarte entuziasmați, deși câțiva oameni din biroul nostru tocmai au decis să-și reducă timpul petrecut în jocurile iOS la 25 de ore pe săptămână…

  Apple TV+

  Următorul anunț a fost cel legat de Apple TV. Acesta va debuta cu o serie de canale disponibile doar în America, iar mai târziu cu achiziții la cerere. Dar hai să nu intrăm în astfel de detalii, esențialul vine în urma acestei informații.

  În sfârșit, compania s-a decis să anunțe o aplicație pentru Apple TV. Aplicația va fi disponibilă pe cele mai cunoscute televizoare smart: Samsung, LG și Sony. Aceasta poate fi utilizată și chiar și cu Roku și Amazon Fire TV. Va fi desigur disponibilă și pe Mac, integrată în ecosistem.

  Însă abia acum vine surpriza pe care o așteptam atât de mult în ceea ce privește televiziunea. Se pare că Apple va intra pe piața serviciilor de TV streaming la cerere cu show-uri proprii. Aseară am putut afla și numele serviciului: fă cunoștință cu Apple TV+!

  Așadar, după ce au fost expuse toate informațiile esențiale, a urmat vestea așteptată de toată lumea. Apple va produce propriile show-uri TV pentru serviciul Apple TV+. Însă în loc de trailere, acest subiect a fost reprezentat doar printr-o serie de anecdote. Acestea au fost expuse personal de actorii și actrițele implicate în diferitele proiecte ale noului serviciu.

  Ne-am putut bucura de următoarele scene:

  • Steven Spielberg a intrat pe scenă și a promis reinventarea unui brand vechi de 93 de ani. La scurt timp, au apărut în ordine Jennifer Aniston, Reese Witherspoon și Steve Carell pentru noua lor emisiune „Morning Show”.
  • Jason Momoa and Alfre Woodard ne vor ghida într-o lume în care, din cauza unei catastrofe, oamenii și-au pierdut vederea.
  • Apoi, Kumail Nanjiani a intrat pe scenă pentru a-și prezenta propriul show, intitulat Little America.
  • Următorul protagonist a fost Big Bird din Sesame Street. S-a discutat despre o marionetă care va învăța copiii să programeze, pe Apple TV.
  • J. Abrams și Sara Bareilles au venit cu o abordare ceva mai soft. Cea din urmă a cântat, acompaniată de pian, melodia tematică. Iar în cele din urmă, Tim Cook a revenit pe scenă pentru a o prezenta pe…
  • …Oprah Winfrey. Cea mai mare lovitură (cel puțin pentru piața din SUA) a fost câștigarea colaborării cu una dintre cele mai influente gazde de talk-show din lume. Alături de Apple, ea va crea cea mai tare comunitate din lume. Cu siguranță că această mutare va mișca mase impresionante de oameni.
  • Serviciul va fi disponibil în peste 100 de țări, așa că îl așteptăm cu nerăbdare și în Europa. Cu toate astea, emisiunile vor putea fi urmărite din toamnă, iar prețul abonamentului e încă necunoscut.

  Cu acest moment, Keynote-ul a luat sfârșit. A fost un show destul de diferit față de anii trecuți și ne-au fost prezentate o mai multe proiecte nefinalizate. În același timp, am aflat o mulțime de detalii incitante. Însă trebuie să spunem cu părere de rău că nu am mai avut parte de momentul „one more thing”. Da, vorbim despre anunțurile hardware.

  TLDR

  Vom avea parte de o nouă platformă de jocuri pe bază de abonament. Noi credem că va fi destul de tare. De asemenea, așteptăm lansarea rivalului pentru Netflix și HBO GO. Acesta se va bucura cu siguranță de un public numeros, chiar și dintre cei care au un smart TV de la alte branduri. În plus, nu trebuie să uităm că în iunie va avea loc evenimentul WWDC. Aici se vor face, probabil, multe alte anunțuri incitante ce pot fi legate direct de Apple. Să fim serioși, keynote-ul de ieri a ignorat complet linia de produse Apple. Ține aproape, dacă vrei să afli mai multe detalii!

  La finalul evenimentului Keynote, Apple a lansat și cele mai recente versiuni software: iOS 12.2, macOS 10.14.4, tvOS 12.2 și watchOS 5.2.