iOS: cum scrii pe atașamentele din email

Știai că iPhone-ul și iPad-ul pot adnota atașamentele din email-uri chiar din aplicația Mail? Adaugă imagini, desene de mână, suprapuneri de text, ferestre zoom-in sau semnături digitale. Totul se poate face rapid și simplu, mulțumită funcției integrate Markup.

Oricine știe că „o imagine face cât o mie de cuvinte”. Iar în lumea digitală, proverbul e cu atât mai valabil. Întotdeauna e mai simplu să descrii ceva printr-o imagine, decât prin cuvinte. Mai ales atunci când e vorba de email-uri sau atașamente pe iPhone.

Ce este Markup?

Funcția Markup face parte din sistemul mobil de operare începând cu versiunea iOS 9. Odată cu lansarea iOS 12, funcția a primit câteva noi caracteristici. În ciuda faptului că e incredibil de utilă, aceasta e utilizată de un număr relativ redus de oameni. Utilizatorii fie nu știu de existența acestei posibilități, fie nu știu cum să o acceseze. Markup îți permite să desenezi și să scrii rapid pe atașamentele din aplicația Mail (precum fișiere tip imagine și fișiere PDF). Poate fi foarte util când vrei să evidențiezi anumite detalii specifice, când vrei să pui accent pe o anumită secțiune a unei imagini sau când vrei să adaugi comentarii înainte să trimiți fișierele înapoi. În afară de aplicația Mail, funcția Markup poate fi utilizată și în Messages, Photos sau Notes.

Cum accesezi Markup?

Când primești un atașament în aplicația Mail, indiferent că e un screenshot, o fotografie sau un pdf, îl poți adnota cu Markup.

Iată ce trebuie să faci:

  1. Deschide mesajul email ce conține atașamentul pe care vrei să-l adnotezi.
  2. Selectează imaginea sau fișierul PDF.
  3. Apoi alege iconița Markup din colțul dreapta-sus.
  4. Interfața Markup se va deschide și îți va oferi câteva opțiuni de editare.

Desenează, notează și adaugă forme

Odată ce ai deschis interfața Markup, poți alege dintre mai multe instrumente de editare. Alege dintre instrumentele pen, marker sau pencil, alege culoarea, apoi începe să desenezi. Pentru a schimba grosimea liniei și opacitatea culorii, selectează din nou instrumental respectiv. Poți alege dintre șase culori de bază sau poți selecta roata-curcubeu pentru a alege dintr-un set mai variat de nuanțe.

În afară de cele trei instrumente de scris, în partea de jos a interfeței Markup vei găsi și o gumă pentru ștergerea desenelor nedorite și un instrument lasou, care îți permite să muți forma desenată prin document sau imagine. Realizează pur și simplu un cerc în jurul desenului pe care vrei să-l muți și trage-l unde dorești.

Dacă dorești să adaugi o formă regulată precum un cerc, un speech bubble sau o săgeată, selectează butonul „+” din dreapta jos. Alege forma dorită și ajustează-i dimensiunea, forma sau plasamentul pe imagine trăgând de punctele albastre. Selectează opțiunea „Text” pentru a introduce text personalizat sau „Signature” pentru a-ți plasa inițialele pe document. Elementul „Magnifier” îți oferă o metodă cu totul nouă de a evidenția diferite părți ale documentului aplicând un efect de zoom.

Finalizează email-urile, apoi trimite-le mai departe

Când ai terminat de adnotat documentele atașate cu desene sau text, selectează butonul „Done” din stânga sus a interfeței Markup. Poți apoi alege să creezi un nou email sau să dai reply. Poți de asemenea renunța la modificările aduse documentelor atașate. Fișierele editate vor fi atașate automat draftului de email, pe care îl poți trimite fără probleme. După ce ai terminat, selectează pur și simplu Send, iar email-ul cu atașamentele adnotate va fi trimis!