Fă muzică pe iPhone – 4 aplicații simple pentru creație muzicală

  Dacă îți place muzica și dacă ai încercat vreodată să cânți la un instrument, știi probabil cât de dificil poate fi procesul de învățare. Din fericire, nu e nevoie să devii un maestru al instrumentelor muzicale pentru a te exprima. Cu ajutorul acestor aplicații, creația muzicală devine un proces simplu și amuzant.

  Adesea ajungem să credem că exprimarea creativă necesită o stăpânire perfectă a unui instrument muzical și că e nevoie de ore și ore de exercițiu pentru a atinge un nivel decent. Iar pentru multe instrumente, e posibil să fie adevărat. Mai ales pentru cele cu coarde sau cele de suflat, pentru stăpânirea cărora trebuie să dedici câțiva ani buni.

  Din fericire, în era digitală există și alte opțiuni, mai puțin frustrante. Nu e nevoie să repeți ore întregi, însă vei putea totuși crea propria muzică. Iar procesul poate fi chiar distractiv! Însă cel mai important aspect poate fi acela că nu trebuie să cumperi echipamente speciale. Ai tot ce îți trebuie în propriul buzunar (iPhone) sau ghiozdan (iPad).

  Producția muzicală creativă

  În App Store există sute de aplicații de creație muzicală. Există aplicații pentru exersat, care imită instrumentele reale, studiouri digitale complete, aplicații pentru DJ, loopere și recordere etc. Majoritatea acestor aplicații necesită anumite aptitudini muzicale și ceva timp pentru învățarea și explorarea funcțiilor. În acest articol ne vom concentra în special pe patru aplicații intuitive și foarte simplu de utilizat. Acestea îți vor permite să creezi muzică imediat, dar și să te distrezi în tot acest timp. Tot ce trebuie să faci e să dai click de pe iPhone pe titlurile de mai jos care te inspiră cel mai mult și să le descarci din iOS App Store.

  Figure

  Designul aplicației Figure e inspirat de stilul retro. Aplicația te poate ajuta să explorezi lumea muzicii fără niciun fel de experiență în domeniu. Poți crea propriile loop-uri cu ajutorul unui sintetizator de Tobe, Bass și Lead. Poate părea puțin restrictiv, dar farmecul acestei aplicații constă în simplitatea ei. În plus, Figure oferă posibilitatea ajustării diferitelor instrumente. Există o mulțime de instrumente muzicale pentru fiecare dintre aceste trei elemente, dar și o mulțime de opțiuni de personalizare.

  Însă unul dintre cele mai mari avantaje e acela că nu poți introduce note greșite. Aplicația te va ține mereu în acord cu tonul creației și va respecta cadența melodiei. Poți modifica gamele muzicale, tempo-ul, intervalele loop-urilor sau notele utilizate. Te poți juca cu sunetul până obții rezultatul dorit. Figure oferă și suport Audiobus, care îți permite să faci streaming live audio către alte aplicații compatibile cu Audiobus. Poți de asemenea să-ți exporți piesele în iTunes File Sharing.

  Bloom

  Dezvoltată de pionierul muzicii ambientale Brian Eno și designerul/muzicianul Peter Chilvers, aplicația Bloom e deopotrivă un instrument muzical și o platformă de compoziție. Controlul cu design circular pe bază de atingere și culorile inspirate îți permit să creezi propriile fragmente muzicale doar prin atingerea ecranului. Aplicația are 12 stări (moods) și 3 moduri de bază: classic, infinite și freestyle. Poți asculta compozițiile generate automat, sau poți utiliza stările ca fundal pentru propriile creații.

  Dacă lași aplicația inactivă, playerul de compoziții generate se activează automat și pune muzică din starea muzicală selectată. Ba chiar există și o funcție specială pentru somn. Astfel, aplicația te poate ajuta să adormi liniștit, după care se oprește. În cuvintele lui Brian Eno, „Bloom e o infinită mașinărie muzicală, un tonomat muzical pentru secolul 21”. Poți descărca aplicația din App Store pentru suma de 19,99 lei. Iar dacă ești un admirator al muzicii lui Brian Eno, nu ezita să o descarci, vei aprecia cu siguranță și Bloom.

  Auxy

  Auxy e o aplicație gratuită care poate satisface chiar și exigențele muzicienilor, în timp ce rămâne destul de simplu de utilizat. Poți crea linii melodice repetitive și linii de bas, tipare sofisticate pentru tobe, utilizând tobe personalizate și pre-setate. Tiparele pot fi aranjate pe scene, iar producțiile finalizate pot fi exportate în Soundcloud. De asemenea, dacă vrei să lucrezi și pe desktop la creația începută în Auxy, o poți salva în format WAV necompresat.

  Abonamentul lunar va debloca anumite instrumente și o enormă librărie cu sunete, dar și posibilitatea de a importa propriile sunete. Interfața e simplă și intuitivă, dar permite crearea unor construcții muzicale foarte complexe. Auxy are suport pentru fișiere MIDI și pentru standardul Ableton Link. Astfel, te poți sincroniza cu alte aplicații și dispozitive conectate la aceeași rețea Wi-Fi.

  Bebot – Robot Synth

  Bebot e un sintetizator virtual distractiv. În ciuda look-ului copilăresc, aplicația oferă o mulțime de posibilități cu care te poți juca și experimenta. Avem acces la o selecție impresionantă de sunete presetate. În plus, poți personaliza parametri precum sintetizator, mod, timbru, lățimea pulsurilor, efecte și gamă. Sistemul de control prin atingere oferă posibilitatea de a bloca o gamă, astfel încât să nu introduci note greșite.


  Prin urmare, e foarte ușor să „cânți” chiar și pe micul display al iPhone-ului. Aplicația e polifonică – poți utiliza mai multe degete în același timp și poți crea coarde și armonii. Bebot oferă suport și pentru Audiobus și Inter-App Audio. Astfel, devine foarte simplu să te conectezi la alte aplicații, precum GarageBand, pentru înregistrări, multitracking și pentru a adăuga efecte. Toate aceste funcții fac din Bebot o complexă aplicație de producție muzicală, cu o interfață simplă și amuzantă.